9,1
8.775 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-koude-dagen-exterieur

Voorbereiding: goed voorbereid de koude dagen tegemoet

Slimme tips en handig advies: zo is jouw Toyota klaar voor de koudere dagen

Lage temperaturen, barre omstandigheden en drukte op de weg. Zeker in de koudste periode is een betrouwbare, comfortabele en veilige Toyota extra prettig. Met een beetje voorbereiding kun je ook zelf nare verrassingen helpen voorkomen. Check bijvoorbeeld regelmatig je verlichting, de bandenspanning en het peil van de motorolie en andere vitale vloeistoffen. Bij temperaturen onder de 7 graden wordt het tijd om jouw winterbanden van stal te halen. Met deze simpele checks en controles weet je dat jouw auto klaar is voor de donkere dagen.

Goed op de hoogte

Een auto lijkt voor velen een ingewikkeld stuk techniek. Ook als je geen automonteur bent, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om jouw auto solide, veilig en betrouwbaar te houden. Dat begint allemaal met regelmatig een rondje te maken om je eigen auto: controleer alle functies en bekijk aandachtig de vitale onderdelen, zoals banden en verlichting. Zo leer je je eigen voertuig kennen en ervaar je hoe je op je auto kunt vertrouwen, ook in de koude periode.

Grip op de zaak

Autobanden spelen een veel grotere rol op het gebied van veiligheid dan veel automobilisten denken. Banden zijn de enige onderdelen van je auto die contact maken met het wegdek. Goede banden geven je grip, tractie en daarmee vertrouwen onderweg. Tegelijkertijd zijn banden ook belangrijk voor een korte remweg, prettig stuurgevoel en een gunstig brandstof- en/of stroomverbruik. Maak je veel kilometers in winterse omstandigheden en wil je overschakelen op winterbanden? Maak dan tijdig een afspraak bij de dealer.

Tip: controleer regelmatig je banden op het profiel, conditie en slijtage.

Toyota-koude-dagen-exterieur-winterbanden
Toyota-koude-dagen-exterieur-verlichting
Goede verlichting

Het is van vitaal belang om goede, werkende verlichting te hebben. Niet alleen voor je eigen zicht, maar net zo goed om tijdig gezien te worden door andere weggebruikers.

Tip: controleer regelmatig je verlichting. Begin bij de verlichting aan de buitenkant, zoals de koplampen, richtingaanwijzers en remlichten. Vergeet ook de interieurverlichting niet. Bij oudere auto’s kun je vaak zelf de lampen vervangen, dus zorg voor een setje reservelampen.

Helder zicht

Behalve goede verlichting is een schone voorruit essentieel. Controleer daarom regelmatig of de ruitenwissers goed functioneren en of de ruitenwisservloeistof op peil is. Ruitenwissers en ruitenwisservloeistof zijn eenvoudig te krijgen bij diverse bouwmarkten, tankstations en autobedrijven. Kies ‘s winters voor de blauwe ruitenwisservloeistof, die dankzij antivries goed bestand is tegen lage temperaturen. Zorg ook altijd voor een goede ijskrabber in de auto. Is de vorst echt hardnekkig? Met ruitenontdooier maak je het jezelf extra makkelijk!

Tip: controleer de ruitenwissers en de ruitenwisservloeistof.

Toyota-koude-dagen-ruitenwisser-slecht-beeld
Toyota-koude-dagen-accucheck
Genoeg spanning?

Voorkom onnodig stilstaan met een auto die niet wil starten. Een goed werkende accu is ’s winters extra belangrijk. Zo’n accu kan ’s zomers nog goed lijken te werken, maar besef wel dat diezelfde accu ’s winters tot wel 40 procent minder capaciteit heeft. Bovendien moet je bij koude omstandigheden rekening houden met de zogeheten viscositeit van de motorolie. Makkelijker gezegd: motorolie wordt stroperig bij lage temperaturen. Een verse accu beschikt over voldoende kracht om ook bij kou je auto te laten starten.

Tip: rijd rustig weg en probeer korte ritten te vermijden.

Check onder de motorkap

Het is raadzaam om eens in de zoveel tijd te controleren of alle vitale vloeistoffen van je auto nog op peil zijn. Is er voldoende motorolie, koelvloeistof en remvloeistof aanwezig? Het is verstandig om altijd een flesje motorolie bij de hand te hebben. Kijk wel goed welke soort motorolie geadviseerd wordt voor jouw specifieke auto, motor en uitvoering. Dit kun je terugvinden in de handleiding.

Toyota-koude-dagen-vloeistoffen

Kortom, deze checks kun je makkelijk zelf uitvoeren:

Is jouw Toyota toe aan een bezoek aan de garage? Overweeg dan om bij de eerstvolgende APK direct een kleine of grote onderhoudsbeurt uit te laten voeren. Plan hiervoor tijdig een afspraak in bij jouw favoriete Toyota vestiging. Dan weet je zeker dat jouw auto op tijd klaar is voor de koudere dagen.

Inschrijven Toyota nieuwsbrief Werkplaatsafspraak maken